Ga naar de pagina-inhoud

Ritme

Ritme is een van de wezenlijke kenmerken van de levende wereld. Allerlei verschijnselen bij planten en dieren herhalen zich, maar steeds lichtjes gewijzigd.

 

Daartegenover staat regelmaat, een kenmerk uit de dode wereld. In dit geval herhaalt een bepaald verschijnsel zich onveranderlijk, exact en star.

 

Een wisselwerking tussen deze twee vinden we bijvoorbeeld terug in de muziek, waar ritme ruimte laat voor vernieuwing, terwijl de maat zich voortdurend ongewijzigd herhaalt. Net als bij dieren en planten is het leven van de mens ritmisch opgebouwd. Voorbeelden hiervan zijn de hartslag, het ademen en de afwisseling van wakker zijn en slapen. Als vrij wezen is de mens echter in staat tegen deze ritmen in te gaan. Stress, geprikkeldheid en ziekte dwingen ons na een tijd terug een harmonische manier van leven op te nemen.

 

Omdat ritme zo belangrijk is voor een evenwichtig leven, benadert De Es het uurrooster als een levend verschijnsel waarin denken, voelen en handelen een ritmisch geheel vormen. De leerlingen moeten afwisselend leren en werken.

 

Het ritme van cognitieve, kunstzinnige, ambachtelijke en technische inhouden wordt immers een bewegende stroom waarop de leerlingen krachtig worden meegevoerd.